Web hosting




Τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων (web hosting);
Το web hosting αναφέρεται στην διαδικασία της δημοσίευσης ενός web site σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Πολλές φορές όταν αναφερόμαστε σε web hosting εννοούμε και την απόκτηση κάποιου domain name.

Τι είναι το εικονικό (virtual) web hosting;
Το virtual web hosting είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος φιλοξενίας ενός web site.Αυτό σημαίνει ότι μια εταιρία web hosting έχει στην κατοχή της έναν ή περισσότερους servers στους οποίους "τρέχουν" τα web site των φιλοξενούμενων/πελατών. Οι servers αυτοί συνδέονται μέσω ταχύτατων γραμμών επικοινωνίας με το Internet.



Τι είναι η αφιερωμένη φιλοξενία (dedicated hosting);
Με τον όρο dedicated hosting εννοούμε ότι κάποιο website, είναι και το μοναδικό που φιλοξενείται σε κάποιον server.

Πώς να επιλέξω ένα πακέτο φιλοξενίας;
Αρχικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας πόσο χώρο πιάνει το website σας στον δίσκο. Θα πρέπει να σκεφτείτε αν το site θα είναι στατικό ή δυναμικό. Αν θα είναι δυναμικό και έχετε βάσεις δεδομένων, πόσο χώρο αναμένεται να καταλάβουν; Πόσες θα είναι οι βάσεις που θα χρησιμοποιήσετε; Περιμένετε ότι θα έχετε μεγάλο αριθμό επισκέψεων; Υπολογίστε επίσης, το χώρο που καταλαμβάνουν οι e-mail λογαριασμοί, αλλά και τον χώρο αποθήκευσης των στατιστικών στοιχείων του site σας.

Γιατί  χρησιμοποιούνται Linux servers;
Οι περισσότεροι servers στο διαδίκτυο που υποστηρίζουν web hosting, είναι Linux servers. Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το Linux σύμφωνα με στατιστικα στοιχεία και ύστερα από 5 χρόνια εμπειρίας, προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια. Επιπλέον, το χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης και παραμετροποίησης σε σύγκριση με τα Windows, οδηγεί σε χαμηλότερες και πιο αναταγωνιστικές τιμές.

Τι είναι ο name server;
Οι name servers είναι η αντιστοιχία του τηλεφωνικού καταλόγου στο Internet. Ένας name server διατηρεί έναν κατάλογο με domain names και τις αντίστοιχες IP διευθύνσεις. Οι πληροφορίες για τους name servers έιναι καταχωρημένες στο Κεντρικό Μητρώο, που διεχειρίζεται το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (για τα .gr domains). .
Όταν αποκτήσετε ένα domain name, οι πληροφορίες για το domain αυτό, προστίθενται στους name servers. Στη συνέχεια στέλνοντε οι πληροφορίες αυτές στο Κεντρικό Μητρώο, έτσι ώστε το domain σας να είναι ορατό και στους άλλους name servers.
Η ενεργοποίηση του .gr domain name πραγματοποιείται (αφού γίνει η πληρωμή) με την εκκίνηση των root name servers του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που γίνεται κάθε 3 με 6 ώρες. Τα υπόλοιπα domain names χρειάζονται περίπου 24 με 48 ώρες, μέχρι να ενημερωθούν οι αντίστοιχοι name servers.

Υπάρχουν πολλοί hosting providers στην αγορά.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 300 περίπου επιχειρήσεις που προσφέρουν φιλοξενία ιστοσελίδων.

Θέλω να προβάλλω την εταιρία μου στο διαδίκτυο, τι πρέπει να κάνω;
Για τη προβολή μιας εταιρίας στο διαδίκτυο, χρειάζονται τρια πράγματα:
    α. Ένα website: το σύνολο των σελίδων που θα βλέπει ο χρήστης. Ένα website μπορείτε να το κατασκεύασετε μόνος σας ή να το εμπιτευτείτε σε κάποιον επαγγελματία.
    β. Ένα domain name: την διεύθυνση που θα πληκτρολογεί ο χρήστης προκειμένου να μπει στο website σας, π.χ. http://bslart.blogspot.com.
    γ. Ένα πακέτο φιλοξενίας: το πακέτο φιλοξενίας αναφέρεται στον χώρο που θα καταλαμβάνει το website σας στον server και είναι κάτι διαφορετικό από το domain name.

Κάποιοι providers προσφέρουν απεριόριστο bandwidth, εσείς γιατί δεν προσφέρετε; Γιατί δεν υπάρχει απεριόριστο bandwidth;
To bandwidth πάντα περιορίζεται από την γραμμή σύνδεσης του κάθε provider. Οι providers που προσφέρουν απεριόριστο bandwidth στηρίζονται στο "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Το διαθέσιμο bandwidth ανα μήνα για συνεχή ροή δεδομένων 24 ώρες το 24ωρο σε όλο το εύρος της γραμμής,Έτσι όταν αγοράζετε κάποιο πακέτο φιλοξενίας από κάποιο provider που προσφέρει απεριόριστο bandwidth με 64Kbps μισθωμένη γραμμή και φιλοξενεί 200 sites, το πραγματικό bandwidth που σας αναλογεί είναι 19GB / 200sites = 95MB ανα μήνα!!!
Αυτή είναι η μέγιστη κίνηση δεδομένων που μπορείτε να πετύχετε. Με 100Mbps γραμμή μπορεί να προσφέρει συνολικό bandwidth πάνω από 3 Terabytes ανά μήνα. Ο λόγος που υπάρχει λογιστικό όριο στο bandwidth δεν είναι για να επιτευχθούν επιπλέον χρεώσεις αλλά για να εξασφαλιστεί η ισοκατανομή των πόρων μεταξύ των χρηστών ενός server, ώστε κάποιοι χρήστες να μην καταναλώνουν επιπλέον πόρους σε βάρος των υπολοίπων. Υπερβάσεις μικρής κλίμακας των ορίων του bandwidth δεν οδηγούν σε επιπλέον χρεώσεις.