Tι είναι η Ροή Δεδομένων (RSS Feed) και πώς τις χρησιμοποιούμε!


  •  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι : Τι είναι η Ροή Δεδομένων (RSS Feed) και πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ;
    Το  RSS, που προέρχεται από τις λέξεις Really Simple Syndication , είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί την XML και επιτρέπει στους δικτυακούς τόπους να δημιουργούν ροές μηνυμάτων στις οποίες μπορείτε να εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και εξελίξεις.
    Μια ροή δεδομένων αποτελεί μια περίληψη περιεχομένου web που ενημερώνεται τακτικά, η οποία συνοδεύεται από συνδέσμους σε πλήρεις εκδόσεις του συγκεκριμένου περιεχομένου.
    Η ροή δεδομένων είναι μια μορφή που επιτρέπει την προβολή του περιεχομένου σας (και την εγγραφή σε αυτό) στον ιστό, συχνά με μορφή τίτλων, περιλήψεων ή άρθρων.

    Όταν εγγράφεστε σε μια συγκεκριμένη ροή δεδομένων ενός ιστότοπου χρησιμοποιώντας έναν αναγνώστη ροών δεδομένων, θα λάβετε μια περίληψη του νέου περιεχομένου από αυτόν τον ιστότοπο.

    Οι χρήστες εγγράφονται στις ροές δεδομένων, συχνά μέσω ενός συναθροιστή, όπως είναι οι υπηρεσίες Bloglines και FeedDemon κ.λ.π., ο οποίος τους παρέχει πρόσβαση σε όλες τις ροές δεδομένων που επιθυμούν, σε μία τοποθεσία.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες μπορούν να βλέπουν σε προεπισκόπηση το περιεχόμενό σας όπου κι αν βρίσκονται, να βρίσκουν πιο εύκολα τις νέες καταχωρίσεις που γίνονται στον ιστότοπό σας και να θυμούνται να επιστρέφουν.

Σημαντικό: πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν αναγνώστη ροών δεδομένων για να εγγραφείτε στις ροές δεδομένων ενός ιστότοπου.
Όταν κάνετε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο ροής δεδομένων RSS ή Atom, ενδέχεται να εμφανιστεί στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε μια σελίδα με ασυνάρτητους χαρακτήρες.

  • Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να ξέρετε είναι : Τι είναι το FeedBurner;  
Το FeedBurner είναι  web feed παροχών – διαχειριστής , το FeedBurner παρέχει RSS feeds και εργαλεία διαχείρισης για bloggers, podcasters, και άλλα web-based περιεχόμενου εκδότες.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους εκδότες περιλαμβάνουν ανάλυση της κυκλοφορίας και ένα προαιρετικό σύστημα διαφήμισης.
Οι χρήστες μπορούν να μάθουν πόσοι  άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να τους τροφοδοτεί και με ποια υπηρεσία / πρόγραμμα έχουν εγγραφεί .
Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε τώρα οτι  το feed είναι ένας καλός τρόπος για να παράγετε κίνηση στην σελίδα σας .
 

  •  Τι είναι τα RSS και Atom;
    Τα RSS και Atom αποτελούν δύο μορφές ροών δεδομένων.
    Οι περισσότεροι αναγνώστες ροών δεδομένων υποστηρίζουν και τις δύο μορφές.
    Με το blog σας έχετε ήδη  τη διεύθυνση του feed  σας .
    Μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο feed στον browser σας .

Για παράδειγμα : 
  • atom:   http://your-blog.blogspot.com/feeds/posts/default 
  • rss:    http://your-blog.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss 

  •  Πως εγγράφομαι στις Ροές Δεδομένων (RSS) ;
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εγγραφείτε σε ένα RSS Feed του , είτε χρησιμοποιώντας έναν Web Browser που υποστηρίζει τα Live RSS Bookmarks (Firefox, IE7, Safari, Opera), είτε χρησιμοποιώντας έναν on-line RSS News Reader, είτε χρησιμοποιώντας τα Windows Vista Sidebar, είτε εγκαθιστώντας έναν RSS News Reader στον υπολογιστή σας, είτε χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα email που υποστηρίζει RSS (όπως το Mozilla Thunderbird).