Domain Names



  • Τι είναι τα domain names;
    Το domain name είναι η διέυθυνση που δίνετε στον browser για να πάτε σε κάποιο website, γραμμένη με τρόπο κατανοητό για τον άνθρωπο. Το domain name αναφέρεται στην "πραγματική" διεύθυνση του server που περιέχει το website σας. Η διεύθυνση αυτή, καλείται IP διεύθυνση και είναι μια σειρά από νούμερα, π.χ. 123.23.234.45. Συμπερασματικά, το domain name αντιπροσωπεύει την IP διεύθυνση σας, η οποία είναι η διεύθυνση όπου βρίσκονται τα αρχεία του website σας στον server. 

  • Τι σημαίνει καταχωρώ ένα domain name;
    Το Σύστημα Ονομασίας Domains στο internet (DNS), αποτελείται από έναν κατάλογο όλων των domain και των αντίστοιχων υπολογιστών όπου αυτά είναι καταχωρημένα. Κατά τη διαδικασία καταχώρησης, το domain name σας, θα συσχετιστεί (καταχωρηθεί) με τον υπολογιστή που εσείς αναφέρετε κατά την αίτηση καταχώρησης. 
 
  • Αν έχετε ήδη έτοιμο κάποιο website τότε:
    - Αποκτήστε έναν λογαριασμό φιλοξενίας.
    - Τροποιήστε το DNS στις διευθύνσεις που σας δίνονται από τον παροχέα φιλοξενίας.
    - "Ανεβάστε" το web site σας.
  • Μπορώ να αλλάξω ένα domain name ή να πάρω κάποια αποζημίωση αν αυτό δεν γράφτηκε σωστά κατά την παραγγελία;
    Από τη στιγμή που κάποιο domain name έχει καταχωρηθεί,ο πάροχος  δεν μπορεί να επέμβει και να το αλλάξει. Το σύστημα καταχώρησης domain name είναι παραμετροποιημένο έτσι ώστε να καταχωρεί το domain ακριβώς έτσι όπως έχει πληκτρολογηθεί. Από τη στιγμή που η αίτηση πάει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομέιων, η χρέωση γίνεται κανονικά και τα τέλη καταχώρησης δεν επιστρέφονται.

  • Γιατί κατά την διαδικασία whois, καταχωρητής του domain μου είναι η IP;
    Ένας καταχωρητής (registrar) είναι μια εταιρία που είναι εξουσιοδοτημένη από το Ι.Τ.Ε να καταγράφει τις καταχωρήσεις domains των πελατών. 

  • Τι είναι τα domain υψηλού επιπέδου (TLD);
    Ένα domain υψηλού επιπέδου (top level), είναι μέρος του domain name και βρίσκεται στα δεξιά της τελείας ("."). Τα πιο γνωστά Ltd είναι τα: .com, .org, .net, .biz, .info, .name, .ws. Υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως τα αυστηρά .aero, .biz, .mil, .museum, .name, .pro. Επίσης, υπάρχουν και Ltd γεωγραφικής σημασίας όπως για τα domains από Ελλάδα, η κατάληξη .gr κλπ.

  • Τι είναι τα domain δευτέρου επιπέδου (SLD);
    Ένα domain δευτέρου επιπέδου (second level) βρίσκεται στο μέρος του domain που βρίσκεται αριστερά της τελείας ("."). Είναι το "αναγνώσιμο" μέρος του domain name και καθορίζεται από αυτόν που θέλει να καταχωρήσει το domain και συνήθως είναι αντιπροσωπευτικό των περιεχομένων του website.
    To domain δευτέρου επιπέδου μπορεί να διαιρεθεί σε sub domains, τα οποία αναπαριστούν διαφορετικούς server ενός τμήματος. Π.χ. bslart.blogspot.com και το subdomain www.support.bslart.blogspot.com.