Internet Faq

Το Internet ξεκίνησε από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του '70. Γεννήθηκε στο Γραφείο Ανεπτυγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (ARPA). Σταδιακά, όλο και πιο πολλοί υπολογιστές συνδέονταν στο ARPAΝΕΤ από διαφορετικά σημεία της γης δημιουργώντας ένα εικονικό δίκτυο πληροφοριών, ανταλλαγής δεδομένων και επικοινωνίας.
  • Τι είναι τα Popups;
    Τα popups είναι κάποια καινούρια παράθυρα του browser, τα οποία εμφανίζονται στην οθόνη, χωρίς να ζητηθούν από τον χρήστη. Η δυνατότητα εμφάνισης τέτοιου είδους παραθύρων, έχει δοθεί στις τελευταίες εκδόσεις των web browser. Τις περισσότερες φορές τα popups είναι διαφημίσεις, οι οποίες όταν "κατεβαίνουν" καθυστερούν την πλοήγηση του χρήστη στις τοποθεσίες που αυτός θέλει. Πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά και προκαλούν προβλήματα αστάθειας στον browser. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικό λογισμικό που τα μπλοκάρει.

  • Τι είναι τα Spam mails;
    Τα spam mails είναι άχρηστα e-mail (διαφημιστικά κυρίως) ή μαζικές αποστολές e-mail. Ο φερόμενος ως αποστολεάς βρίσκει με κάποιον τρόπο (συνήθως παράνομο) την e-mail διεύθυνση σας και σας στέλνει τα μηνύματα αυτά. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί τα spam filters, τα οποία παγιδεύουν και διαγράφουν τα μηνύματα αυτά.

  • Τι είναι τα Banners;
    Τα banners είναι ο βασικός τρόπος διαφήμισης μιας εταιρίας στο διαδίκτυο. Συνήθως είναι γραφικά ή logos, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται γύρω στα 3εκ. ύψος και 10εκ. μήκος. Κάνοντας κλικ πάνω τους, οδηγούμαστε στο URL της αντίστοιχης εταιρίας.

  • Τι είναι τα Cookies;
    Τα cookies είναι αρχεία κειμένου που περιέχουν πληροφορίες επισκεπτών ενός website. Αυτές οι πληροφορίες παραχωρούνται από τον χρήστη κατά την πρώτη επίσκεψη του στο website (μέσω του server). Ο server καταγράφει αυτές τις πληροφορίες σε ένα αρχείο και το αποθηκεύει στον υπολογιστή σας. Όταν ξαναμπείτε σε αυτό το website ο server βρίσκει τις πληροφορίες που χρειάζεται και συνεχίζει κερδίζοντας κάποιον χρόνο.

  • Τι είναι τα Templates;
    Τα templates είναι ένα σύνολο προσχεδιασμένων σελίδων κειμένων ή γραφικών (ή και των δυο). Τα templates χρησιμοποιούνται συχνά στον προγραμματισμό τόσο σε γλώσσες χαμηλού όσο και σε γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Στον διαδικτυακό προγραμματισμό τα templates διευκολύνουν την αναπτύξη κάποιου web site.

  • Γιατί μια σελίδα διαφέρει αν την δω σε διαφορετικούς browser;
    Ο κάθε browser είναι σχεδιασμένος διάφορετικά και έχει διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζει τα σφάλματα που προκύπτουν κατά την εμφάνιση μιας σελίδας. Μπορεί επίσης κάποιος browser, να μην υποστηρίζει π.χ. java applets οπότε η εμφάνισή τους είναι αδύνατη ή να μην υποστηρίζει κάποιες συναρτήσεις που περιέχει ο κώδικας της σελίδας.

  • Συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών
    Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας. Κατά τις συναλλαγές με τους πελάτες που πληρώνουν με πιστωτική κάρτα,όταν δεν κρατούντε βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών και συνδέεται κατευθείαν με το σύστημα πιστωτικών καρτών της κάθε τράπεζας είναι ασφαλές. Έτσι, στην πραγματικότητα ο κίνδυνος υποκλοπής των στοιχείων ελαχιστοποιείται και εστιάζεται στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων της κάθε τράπεζας.
  • Τι είναι τα Guestbooks;
    Είναι φόρμες που βρίσκονται σε μια ιστοσελίδα και μπορείτε να γράψετε κάποια σχόλια για το website ή να κάνετε κάποιες ερωτήσεις. Λειτουργεί όπως τα γνωστά μας "Βιβλία Επισκεπτών". Είναι χρήσιμα γιατί μπορείτε να έχετε την άποψη των επισκεπτών για το website σας. Τα Guestbooks μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε κάθε website.

  • Τι ακριβώς είναι οι ιοί;
    Οι ιοί είναι προγράμματα που έχουν γραφτεί από ανθρώπους, που σκοπός τους είναι να προκαλέσουν ζημιές στα διάφορα πληροφοριακά συστήματα. Προσκολλόνται πάνω σε άλλα προγράμματα και με τον τρόπο αυτό αναπαράγονται. Ένας ιός γίνεται αντιληπτός, όταν δούμε καταστρεπτικές και αποδιοργανωτικές επιδράσεις στο "μολυσμένο" πρόγραμμα (στο οποίο είναι προσκολλημένος). 

  • Τι είναι οι σελίδες λάθους(error pages);
    Οι σελίδες λάθους(error pages)σας επιτρέπουν να γνωρίζετε λόγο για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα:
    401 Unauthorized (ο επισκέπτης δεν έχει άδεια να δεί το συγκεκριμένο αρχείο ή κατάλογο)
    403 Forbidden (η πρόσβαση στο αρχείο ή στον κατάλογο είναι απαγορευμένη)
    404 The file or directory is not found (το αρχείο ή ο κατάλογος δεν βρέθηκε)
    500 An error occurred on the server (έχει συμβεί κάποιο σφάλμα στον server).

  • Τι είναι ο ISP;
    Με τον όρο ISP (Internet Service Provider), αναφερόμαστε σε κάποιο άτομο, οργανισμό ή επιχείρηση που επιτρέπει την πρόσβαση των χρηστών του στο internet. Επιπλέον, πολλοί ISP παρέχουν και φιλοξενία ιστοσελίδων, DNS και άλλες υπηρεσίες διαδικτύου.

  • Τι είναι ο Browser;  
  • Είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε κάποιον να επισκέπτεται ιστοσελίδες όπως είναι ο Explorer / Firefox / Chrome .

  • Τι είναι το DNS;
    Μια κατανεμημένη βάση πληροφοριών που χρησιμοποιείται για να μετατρέπει τα domain names (γράμματα) σε IP διευθύνσεις (νούμερα).

  • Τι είναι το FTP;
    Το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων (File Transfer Protocol) είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μεταφοράς αρχείων μεταξύ υπολογιστών. Για την μεταφορά αυτή, χρησιμοποιείται το λογισμικό πελάτη FTP (FTP client).

  • Τι είναι η HTML;
    Τα έγγραφα που βλέπουμε στο World Wide Web, είναι γραμμένα σε μια απλή γλώσσα προγραμματισμού, την HTML (HyperText Markup Language). Τέτοιου είδους αρχεία, τα ανοίγουμε με κάποιον web browser.

  • Τι είναι το HTTP;
    Το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου (HyperText Transfer Protocol), έιναι ένα πρωτόκολλο για την μεταφορά υπερκειμένων (hypertext). Η μεταφορά αυτή απαιτεί έναν πελάτη HTTP (HTTP client) από τη μια μεριά και έναν HTTP server από την άλλη. Το HTTP είναι είναι το πιο σημαντικό πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στο World Wide Web (WWW).

  • Τι είναι ο Server;
    Ένας υπολογιστής που παρέχει κάποιες υπηρεσίες σε κάποιον άλλο υπολογιστή στο ίδιο δίκτυο. Έτσι, αν δικτυώσω δυο ίδιους υπολογιστές και μέσω του ενός από αυτούς αντλήσω ένα αρχείο από τον άλλο, τότε χρησιμοποίησα τον δεύτερο σαν server. Μια άλλη κατηγορία server, είναι οι web server, οι οποίοι προσφέρουν τις ζητούμενες ιστοσελίδες (web pages). Οι περισσότεροι server, έχουν ένα ειδικό λογισμικό που τους επτρέπει να διαχειρίζονται καλύτερα τις αιτήσεις για ιστοσελίδες. Οι πιο γνωστοί server είναι ο Apache και ο IIS.

  • Τι είναι το URL;
    Ένα URL (Uniform Resource Locator) είναι μια "διεύθυνση" στο Internet. Καθορίζει με ακρίβεια, την θέση (το μονοπάτι) κάποιου αντικειμένου στο διαδίκτυο.